Home Quiz / Questions & Answers C ++ MCQs Computer Science (SET-1): For DSSSB TGT Computer Science

C ++ MCQs Computer Science (SET-1): For DSSSB TGT Computer Science

2453
C ++ MCQs Computer Science
C ++ MCQs Computer Science

Q1 c++ is a

a)top down programming approach

b) procedurally oriented approach

c)Bottom-up programming approach

d)None of these

Q2 default return type for all function in c++

a)int

b)float

c)void

d)char

Q3.c++ developed by whom and when

a)bjarne stratroup & 1980

b)dennis retchie & 1982

c) bjarne stratroup & 1982

d)none of these

Q4.what is reference variable in c++?

a)to create the alias name of particular variable and operator

b)to create a pointer

c)to create address

d)none of these

Q5.which is known as compound assignment operator

a)+

b)=

c)+=

d)=+

Q6 if we are using the same function name to create function that performs a variety of different tasks this  is known as

a)function overloading

b)function polymorphism

c)none of these

d)both a and b

Q7  class is a

a)user define date type

b)same as the structure

c)simple data type

d)none of these

Q8.Binding of data and function together  into a single class is known as

a)encapsulation

b)data binding

c)both of these

d)none of these

Q9. by default member of the class is

a)public

b)private

c)protected

d)none of these

Q10 function and variable are collective of a class called as

a)class member

b)class variable

c)class pointer

d)none of these

Q11. by default the members of structure are

a)public

b)private

c)protected

d)none of these

Q12. to declare generic  pointer we use which data type

a)star

b)void

c)class

d)double

Q13. a variable declares as private can be directly accessed by

a)objects

b)through a member function

c)through another private member

d)none of these

Q14.In c++ class variables are known as

a)objects

b)function

c)data members

d)none of these

Q15.class can be defined and used inside a function are known as

a)local class

b)inherit class

c)base class

d)derived class

Q160. which namespace is used in c++ by default?

a)ctd

b)std

c)gld

d)cin

Q17.is dynamic initialization is possible in c++

a)yes

b)no

c)none

d)both

Q18.what is use of scope resolution operator

a)to access a global variable

b)to access a local  variable

c)both of these

d)none of these

Q19 An inline function

a)wich is defined inside a class

b)consist of small code

c)compiler have the compulsion to accept his request

d)both a and b

Q20 When a language has the capability to produce new data type

a)extensible

b)overloaded

c)Encapsulated

d)Reprehensible

 

 

Answers

1)a

2)a

3)a

4)a

5)c

6)d

7)a

8)c

9)b

10)a

11)a

12)b

13)b

14)c

15)a

16)b

17)a

18)a

19)d

20)a

Summary
Review Date
Reviewed Item
C ++ MCQs Computer Science (SET-1)
Author Rating
51star1star1star1star1star

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here